Masak cara saya~

10/2/2019 -- 1:19 AM

Assalamualaikum semua~ Siapa kat sini sejenis perangai kalau jumpa makanan, mesti tangkap gambar dulu? Yang nampak menarik je lah maksud aku. Aku memang jenis macam ni, orang cakap siapa selalu tangkap gambar makanan before makan ni, kurang kasih sayang. Hahaha. Kan aku memang suka simpan memori, satu-satunya cara nak simpan memori pasal makanan ni adalah dengan ambik gambar lah. Memori tu pulak mungkin makan dengan kawan yang dah lama tak jumpa ke, makanan aku buat untuk family ke, atau untuk diupdate dekat blog ni. Post kali ni saje je nak share resepi atau cara aku selalu masak. Biasanya, kalau time malam malam, family, terutamanya ayah selalu request masakkan something. Aku selalu masak bihun goreng daging, takpun nasi goreng cina. Memang dah jadi feveretttt family aku. Mana tau nanti family awak pulak kan huhuhuuuu ok diam eh

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. BIHUN GORENG DAGING
So aku start dulu dengan bihun goreng daging. Untuk jumlah, korang agak-agak lah untuk berapa orang makan. Biasanya untuk satu bungkus bihun tu, aku guna 3 sudu bawang blend, 3 sudu cili blend. Kicap pulak jangan terlebih nanti hitam legam bihun kau. Semua kena agak-agak. Btw dekat bawah ni ada video cara aku masak. #bencinyakenauploadkatyoutubedulubarubolehpostkatblogurghhh


Bahan-bahan bihun goreng daging:
1) Bihun 
2) Daging (lagi banyak lagi sedap)/ayam/fish balls/fish cakes
3) Sos cili, sos tiram, kicap
4) Bawang blend, cili blend
5) Sayur-sayuran (carrot, sawi, kobis, broccoli *baru rare sikit)
6) Garam secukup rasa (hati hati sebab dah letak sos tiram dan kiub ayam)
7) Kiub ayam 
8) Tambahan: tomato, cili api or besar yg dihiris bagi pedas sikit

Cara-cara masak bihun goreng daging:
1) Panaskan minyak dulu, goreng telur dan daging berasingan dan letak tepi dulu.
2) Panaskan minyak yang sebelum ni goreng daging.
3) Tumis bawang dan cili blend sampai ada bau sedap. Jangan lupa kiub ayam dan garam secukup rasa ok!
4) Masukkan sos cili dan sos tiram mengikut kuantiti bihun, then masukkan kicap, ikut nak bihun gelap macam mana, aku prefer bihun goreng gelap sikit dari yang merah tu.
5) Masukkan bihun yang sebelum ni direndam dahulu dalam air suam. Masak lah sampai rata semua bahan-bahan tumis tadi.
6) Masukkan sayur-sayuran, telur dan daging yang digoreng masa mula mula tadi.
7) Kacau rata semua bahan.
8) Siap dan boleh dihidangkan 😀

Bihun goreng daging 😋

Kuey tiow goreng kerang 😋

Btw bahan nak buat kuey tiow goreng ni pun sama, cuma kalau kuey tiow, aku prefer guna kerang. Plus, untuk sayur, aku guna taugeh dan kucai. Letak lah fish balls sikit. Sedap! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. NASI GORENG CINA
Next, nasi goreng cina. This one paling simple punya. Kalau korang jenis suka rasa white-black pepper, kiub ayam sikit dalam nasi goreng, nasi goreng cina ni memang sesuai lah. Konsep sama je, masak telur dulu, asingkan, baru tumis bahan yang lain. Aku prefer nasi goreng yang tak kering sangat, maksudnya kuantiti minyak tu bersesuaian dengan kuantiti nasi. Haa lagi satu, aku kalau masak nasi goreng ni, lagi suka banyakkan bahan tumis, so nanti baru sepadan dengan kuantiti nasi. Kalau tak nanti rasa bahan tu kurenggg. Btw video dekat bawah ni aku guna serbuk nasi goreng cina adabi, tapi biasanya aku tumbuk sendiri bawang cili semua tu. Video cara aku masak nasi goreng cina:


Bahan-bahan nasi goreng cina:
1) Nasi (aku suka guna nasi sejuk)
2) Ayam, fish balls, fish cakes
3) Bawang putih, bawang merah, cili api yang ditumbuk
4) Telur 
5) Kiub ayam, lada putih, garam
6) Sos tiram 
7) Sayur-sayuran (kacang panjang, kobis, sawi *tak prefer sebab takut pahit)

Cara-cara masak nasi goreng cina:
1) Panaskan minyak, goreng telur, [ayam, fish balls dan fish cakes] berasingan, letak tepi dulu.
2) Guna minyak tadi, or tambah minyak sikit (so unhealthy kan) tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili api yang telah ditumbuk.
3) Masukkan sedikit sos tiram, kiub ayam, lada putih dan garam (hati-hati yo) secukup rasa.
4) Masukkan nasi ikut kuantiti berapa orang nak makan.
5) Masukkan juga sayur-sayuran, kacau rata semua bahan.
6) Masukkan telur, ayam, fish balls dan fish cakes yang telah digoreng masa mula-mula tadi.
7) Kacau rata semua bahan.
8) Siap dan boleh dihidangkan 😃

Nasi goreng cina 😋

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. SAMBAL KAK FARED
Last sekali resepi aku nak share, sambal kak fared. Hahaha sebenarnya ni sambal ayam penyet. Ni kira macam #appreciationpost untuk kak fared sebab selalu buatkan aku sambal ni. Sumpah sedap gilaa wehhhhh. Since aku dah tak kerja kat kedai baju bb kimwah tu, setiap kali aku singgah balik dari um, aku akan request sambal kak fared ni. Makan dengan nasi putih, sayur mentah dengan ayam goreng kunyit pehhhhhhhh sedap gila. Masa diet haritu, aku makan sambal ni dengan sayur kobis, timun dan kacang panjang je. Masa mula-mula rasa, lima-enam kali jugak lah keluar masuk tandas. Haha penangan! Hahah kak fared pun rajin je nak layan aku. Thank youuu akak! So aku pernah lah mintak resepi sambal tu. Buat, tapi tak sesedap kak fared buat lah. Maybe silap tang kuantiti bahan lah kot. Banyak kali buat pun tetap tak sama. Tahap kepedasan depends, kalau nak pedas, lebihkan cili padi merah, kalau nak kurangkan, lebihkan cili padi hijau. Kat bawah ni gambar bahan-bahan sambal kak fared. 


Bahan-bahan sambal kak fared:
1) Tomato 3 biji
2) Bawang merah setengah, bawang putih 2 ulas
3) Cili padi merah dan cili padi hijau (ikut kepedasan nak macam mana)
4) Belacan bakar
5) Garam dan gula sikit

Cara-cara masak sambal kak fared:
1) Potong tomato, bawang merah dan bawang putih (random je)
2) Panaskan minyak, goreng tomato, bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan.
3) Tumbuk semua bahan yang digoreng, masukkan garam secukup rasa, gula sikit.
4) Tumbuk tapi jangan sampai hancurkan semua bahan, better tak hancur sangat baru sedap.
5) Panaskan minyak dan goreng balik semua bahan tadi.

Kalau sepanjang hidup ada satu jenis makanan je boleh pilih, aku pilih ni

Makan dengan sayur mentah je

Untuk bawak pergi kerjaaa, cicah dengan tauhu goreng tu sumpah sedap

Aaaaaaaaaaaaaaaa lapar!


10/2/2019 -- 2:41 AM

No comments:

Post a Comment

BLOGGER COPYRIGHT © 2019. ALL RIGHTS RESERVED BY BLOG YANAAZLAN